Składniki:
- Schab - 4 plastry grubości 1,5 do 2 cm
- Boczek wędzony - ok 20 dkg
- Ogórek kiszony - 2 większe sztuki lub 4 mniejsze
- Musztarda ostra
- Sól, Pieprz, Majeranek
Przygotowanie:
Każdy plaster schaba rozbijam na cienkie kotlety, po czym nacieram solą pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety odkładam na godzinkę do lodówki, a następnie biorę się za pokrojenie boczku i ogórków w drobna kosteczkę. W tym momencie przychodzi nam wybrać w jakiej konwencji będziemy przygotowywali nasze danie grillowej czy patelnianej :), smażonej się znaczy. Ja ze względu posiadania w domu grilla elektrycznego przyrządzam potrawę ową na tymże grillu właśnie. Wyjęte uprzednio z lodówki kotlety układam na grillu i podpiekam 4 min z każdej strony, w między czasie pokrojony w kosteczkę boczek zawijam w folię aluminiową i podgrzewam również na grillu. Gdy wszystko jest gotowe smaruje grillowanego schaba z jednej strony musztardą i na niej wysypuje połączony z kiszonym ogórkiem boczek. Danie podaje zawsze z frytkami lub solo z dobrym pieczywem. Smacznego !
Koszt wykonania: ok 10-12 zł
Pozdrawiam was: Józek