wtorek, 28 grudnia 2010

Niecodzienne połączenie smaków czyli orzeźwiający napój ogórkowo-miętowy

Ostatnio trochę eksperymentowałem z różnymi rodzajami orzeźwiających napojów i trafiłem z resztą bardzo trafnie na świetne aczkolwiek nie codzienne zestawienie smaków. Chciałbym wam za prezentować mój zielony drink ogórkowy pobudzający duszę i zmysły. Zaczynajmy !



Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • Kilka liści mięty
  • Sok z 2 limetek lub cytryn
  • 1 łyżka miodu
  • 1,2 litra wody



Przygotowanie:
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół po czym wyjmujemy z nich miąższ (najlepiej nada się do tego łyżeczka od herbaty). Tak przygotowane ogórki kroimy na małe ale równe kawałeczki. Wyciskamy sok z cytryn i mieszamy go z wodą najlepiej w jakimś dzbanku, po czym dodajemy miód, mięte i pokrojone ogórki. Całość dobrze schładzamy, a podajemy z kostkami lodu. Napój jest idealnym orzeźwiaczem jeżeli potrzebny jest nam zastrzyk energii i kop do dalszego działania. Smacznego !

Koszt wykonania: 5-6zł

Na ponure zimowe dni polecam Leczo węgierskie

Następnym daniem jakie chce z wami wspólnie ugotować jest moja wersja leczo węgierskiego. Przez lata moja mama podawała to danie, nie za często ale od czasu do czasu co czyniło je dla mnie wielkim rarytasem, więc odważyłem się wprowadzić do niego drobne modyfikacje. Mam nadzieję ze wam również przypadnie ono do gustu. Zaczynajmy !



Składniki:

  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 2 Papryki(1 zielona i 1 czerwona)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz i sól do smaku



Przygotowanie: 
Boczek pokroić na małe kawałki tak samo jak paprykę i cebulę, mięso przesmażyć chwilkę na oleju lub smalcu po czym dodać warzywa i całą zawartość puszki pomidorów łącznie z zalewą. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut po czym dodać przeciśnięty przez praskę boczek, paprykę w proszku, sól, pieprz do smaku i gotować następne 20 minut. Celowo dodaję boczek zamiast kiełbasy wtedy całe danie ma posmak jakby dymu wędzarniczego co dodaje potrawie charakteru i charyzmy :) Jest to danie idealnie rozgrzewające i poprawiające za razem humor strudzonym wędrowcom :) Smacznego !

Koszt wykonania: ok.12-14 zł

Dobrze przyprawiony, ostry węgierski gulasz z charakterem.

Cześć dziś na obiad gulasz rodem z Węgier. Ja sam na Węgrzech byłem kilka razy i dane było mi posmakować ich kuchni. Powiem tak w 80 procentach kuchnia węgierska mi nie smakowała a 20 procent to ten gulasz który był wyśmienity. Nie smakowała mi ona z dwóch powodów ponieważ jak mniemam kucharki na wycieczce nie umiały gotować lub/i szły na ilość nie na jakość, gulasz ten jadłem w restauracji więc była to już zupełnie inna bajka. Więc chciałbym się z wami podzielić tym przepisem który odtworzyłem w domu i powiem że wyszedł mi praktycznie identyczny co w wspomnianej restauracji. Zaczynajmy !



Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny od szynki
  • 25 dkg boczku
  • 3 ziemniaki
  • 3 papryki czerwone
  • 3 Cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól do smaku



Przygotowanie:
Wieprzowine kroję w kawałki wielkości ok. 1x1x1 cm, boczek kroj w małe kawałki, następnie obieram ziemniaki i dziele każdy z nich na 6 części, paprykę kroję w paski a cebulę w krązki. Mięso podsmażam w większym rondlu na odrobinie oleju tak aby się zezłociło, następnie dodaje ziemniaki,paprykę,cebulę i paprykę w proszku i zalewam wodą tak aby przykryla mięso plus 2 cm w górę. Całość duszę na wolnym ogniu przez ok 2 godziny na końcu dodając majeranek i sól do smaku i zagęszczam śmietaną. Danie bardzo treściwe, dające ogrom energii i rozgrzewające w zimne dni. Smaczenego !

Koszt przygotowania: ok.20-22 zł

Przepyszne pierogi z wędzonym łososiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Wykwintne pierogi z łososiem, danie które z powodzeniem możemy zaserwować na imprezie a ono przyniesie nam kunszt i poklask wśród znajomych. Iście bankietowee danie główne lub przystawka której nie powstydziłby się nawet mistrz kuchennych pejzarzy. Zaczynajmy !



Składniki:

Farsz:

  • 500 gram wędzonego łososia
  • 20 gram oliwek (najlepiej 10g zielonych i 10g czarnych)
  • 2 suszone pomidory tj. 4 połówki
  • 400 gram twarożku śmietankowego (ja używam twarożek firmy JOGO)
  • 1 zółtko jajka
  • Sól, pieprz 


Ciasto:

  • Kilogram dobrej przesianej przez sito maki
  • Ok. 0,5 -0,7 litra wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • Większa szczypta soli



Przygotowanie:
Łososia, oliwki i pomidory bardzo drobno posiekać i dodać do twarożku pomieszanego z żółtkiem. Wszystko dobrze wymieszać aby smaki się ze sobą połączyły, mase odstawić pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Z racji tego że podawałem już przepis na cisto, teraz go przypomnę: "Do miski wsypuje mąkę, sól, oliwę i dolewam wrzącej wody. Ciasto wyrabiam najpierw w misce a następnie przekładam na stolnice i wyrabiam rękoma. Ciasto na pierogi nie powinno być za twarde ani za miękkie więc w miarę potrzeby dodaje wody lub mąki aby konsystencja była odpowiednia. Ciasto dzielę na mniejsze części i rozwałkowuje na cieniutkie placki z których wykrawam okrągłe części, ja robię to kuflem od piwa ale można to zrobić każdym okrągłym przedmiotem którego rozmiar pasuje do wielkości pożądanych przez nas pierogów.Farsz nakładam na przygotowane małe placuszki i zaklejam pierogi. Wystarczy wrzucić je do wrzątku na 3-4 minuty i stają się doskonałe." Smak tak przygotowanych pierogów jest bardzo wyszukany i jestem pewien że przypadnie on do gustu wszystkim tym którzy poszukują nowych doznań i inspiracji kulinarnych. Smacznego !

Koszt wykonania: ok 30-35 zł (danie drogie aczkolwiek warte przyrządzenia)

Obraz z winiary.pl
Przepis własny,sprawdzony

Pyszne, aromatyczne i bajecznie rozpływające się w ustach suszone pomidory.

Chciałbym wam przedstawić mój przepis na wspaniałe suszone pomidory rodem ze słonecznych Włoch. Suszone pomidory są przystawką doskonale pasującą do wędlin, serów a i także świetnie sprawdzają się solo z dobrym pieczywem. Zaczynajmy !



Składniki:  

  • 10 dużych mięsistych pomidorów
  • 0,5 litra oleju
  • 0,5 litra oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • Suszone oregano
  • Suszona bazylia
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:
Pomidory przecinam na pół i wyjmuje z nich nasiona i wodniste części, każdą połówkę solę i posypuję pieprzem po czym rozkładam na blasze na której uprzednio rozkładam pergamin. Tak przygotowane pomidory wkładam do piekarnika i suszę ok. 2,5 godziny w temperaturze 80-90 stopni C. Gdy pomidory są już ususzone wkładam je warstwami do słoika, tj. (warstwa pomidorów, rozgnieciony czosnek, oregano, bazylia, warstwa pomidorów) aż do zapełnienia słoika. Następnie zalewam wszystko mieszaniną oleju i oliwy, zakręcam słoik i kładę do góry dnem. Pomidory są gotowe po 4 dniach ale najlepiej smakują po ok. 10 dniach. Smacznego !

Koszt wykonania: ok. 21-23 zł


Witam Was po krótkiej przerwie świątecznej, dziś chciałbym zaprezentować pierwszą propozycję dań sylwestrowych.

Przez okres Świąt Bożego Narodzenia zastanawiałem się co podam na sylwestra. W tym celu spotkałem się z moim kumplem który również lubi od czasu do czasu coś upichcić i przygotowaliśmy wstępne menu, które w tym momencie wam przedstawię. Zaczynajmy:

Składniki:






Panierowane paski z kurczaka podane z ostrym sosem: 

  • Duża podwójna pierś z kurczaka
  • Szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka 
  • Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka


Na sos:

  • 4 łyżki ketchupu ostrego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz, pieprz kajeński



Pałeczki warzywne podane z dipem śmietanowym

  • 2 papryki, czerwona i żółta
  • Seler naciowy
  • Opakowanie pomidorków koktajlowych
  • Pół kapusty pekińskiej
  • Ogórek zielony
  • 2 marchewki

Dip śmietanowy:

  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
  • Odrobina suszonego kopru
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy a cienkie podłużne paski, płatki kukurydziane rozgniatamy na bardzo drobno i mieszamy razem z bułką tartą, następnie paski przyprawiamy i zanurzamy w rozbełtanym jajku po czym obtaczamy w naszej mieszance. Tak przygotowane piersi smażymy na oleju na złoto brązowy kolor. Co do dipów, po prostu mieszamy podane składniki. Wszystkie warzywa do maczania w dipie śmietanowym , myjemy a następnie kroimy na dość cienkie paseczki tak aby było nam łatwo zanurzać je w sosie. Smacznego ! 


Koszt wykonania: ok. 25 zł

piątek, 24 grudnia 2010

Życzenia Świąteczne !!!



Chciałbym wam życzyć dużo inspiracji kulinarnych w nadchodzącym roku a przede wszystkim spełnienia
najskrytszych marzeń i dużo szczęścia. Pozdrawiam

czwartek, 23 grudnia 2010

Koreański przysmak - Kimchi

Witam kolejnym daniem a raczej przystawką jest koreańskie kimchi, marynowana kapusta pekińska z przyprawami doskonała jako dodatek do mięs i tak naprawdę do wszystkiego. Koreańczycy jadają ją przy każdej okazji i zawsze mają jej zapas w swoich spiżarniach :) Zaczynajmy:



Składniki:

  • 3 główki kapusty pekińskiej
  • 0,5 szklanki soli
  • 1 opakowanie słodkiej papryki
  • 0,5 opakowania papryki ostrej
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Przygotowanie:
Każdą główkę kapusty przeciąć na cztery części a każdą z części w poprzek na 5 równych kawałków, następnie kapustę moczymy w solance (dodajemy 0,5 szklanki soli do wody, ilość taka by przykryła kapustę) przez około 8 do 12 godzin aby zmiękła. W następnej kolejności płuczemy kawałki kapusty wyjęte z wody i przekładamy do miski, tam dodajemy wszystkie przyprawy i kapustę przekładamy do słoików. Czas marynowania to ok 2 tygodnie, wtedy kimchi jest wspaniałe. Przystawka po prostu idealna. Smacznego !

Koszt wykonania: ok. 10-12 zł

środa, 22 grudnia 2010

Teraz trochę z innej beczki - Cytrynóweczka akademicka

Tak więc przypomniały mi się czasy mojego pomieszkiwania w akademiku i tamtejszych trunków opatentowanych przez pamiętny pokój 407 :) pomyślałem aby podać nasz przepis na tę wspaniałą wódeczkę, hit każdej imprezy. Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na kwestie pochodzenia alkoholu który używaliśmy do produkcji a mianowicie że był on po prostu brany z melin obok naszego akademika, wiadomo tak taniej a studentowi na każdym groszu zależy :p Oczywiście nie namawiam was do korzystania z alkoholu z tych ze źródeł po prostu kupcie go w sklepie. Zaczynajmy:



Składniki:

  • 3 litry wódki albo 1,5 litra spirytusu i 1,5 litra wody jak kto woli
  • 2 kg cytryn
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:
Jak już nadmieniłem to jest najprostszy sposób i nie będziemy się bawili w żadne wygotowywana cytryn itp. po prostu to po prostu. Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy cukier i mieszamy ile się rozpuści tyle 
się rozpuści , następnie wlewamy alkohol i znowu mieszamy. Trunek zdatny do picia po 24h ale najlepiej smakuje po około tygodniu.

Koszt wykonania: 

Wariant I:  3 x 0,5 spirytusu + 2 kg cytryn + 1 kg cukru = ok. 120 zł
Wariant II: 6 x 0,5 alkoholu "od wuja" + 2 kg cytryn + 1 kg cukru = 45 - 50 zł


PS: Pozdrowienia dla Marka.
PS II: Tak ten w czarnej koszulce to Ja.

Kurczak curry z warzywami w Indyjskim klimacie

Witam dzisiaj chciałbym wam zaproponować aromatycznego kurczaka w sosie curry, w tym przepisie zrezygnowałem z oklepanych piersi z kury na rzecz bardziej wyrazistych udek. Curry ma to do siebie ze tak naprawdę można je przyrządzić z każdego mięsa np. koziny, wołowiny, cielęciny oglądałem nawet kiedyś program kulinarny gdzie robili  curry z mięsa iguany którą uprzednio upolowano. No...ale nie idźmy tak daleko,
wybrałem drób dlatego ze jest bardzo łatwo dostępny jak i jego walory smakowe do najgorszych nie należą. Zaczynajmy więc przygotowania:



Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (podzielone czyli wyjdzie 8)
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • Puszka mleczka kokosowego 250 ml
  • Woda ok. 100 ml
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 nie za duża cebula
  • 1 puszka pędów bambusa albo selera


Żółty ryż curry:

  • 2-3 saszetki ryżu parboiled
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki soli


Przygotowanie:
Udka wstępnie obsmażamy na patelni z obu stron, we większym rondlu na łyżce oleju przesmażamy przez chwile pastę curry a następnie dolewamy wodę i mleczko kokosowe. Do rondla dodajemy kurczaka i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 15 min. Po tym czasie wrzucamy drobno pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze 10 min. Całość podajemy z żółtym ryżem który przyrządzamy dodając do wody 2 łyżeczki przyprawy curry dzięki której ryż nabierze koloru. Smacznego !

Koszt wykonania: ok. 16-17 zł

Trzech muszkieterów, czyli sosy do dań orientalnych i nie tylko ...

Przedstawię wam teraz trzy moje ulubione sosy które doskonale pasują do wszelkiego rodzaju shaormy, gyrosa, dań kuchni azjatyckiej jak i dań grillowych. Są to sosy które w bardzo łatwy sposób można przyrządzić ponieważ nie wymagają obróbki cieplnej. Zaczynajmy:

Składniki:

Sos czosnkowy:

  • 1 śmietana 12%
  • 1 jogurt naturalny mały
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • Sól, pieprz




Sos czerwony (ostry):

  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz




Sos miodowy:

  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego





Przygotowanie:


Sos czosnkowy: 
Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym po czym dodać koperek, sól, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze komponuje się z mięsami i sałatkami.

Sos czerwony:
Pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę, dodać resztę składników i jeszcze chwile zmiksować, przybrać można listkiem natki pietruszki. Sos ten świetnie pasuje do różnego rodzaju wędlin i serów.

Sos miodowy:
Musztardę połączyć z miodem, dodać cukier i sos sojowy. Odstawić na jakieś 30 min żeby wszystkie smaki się połączyły. Jest świetny do potraw z grilla albo chrupiących skrzydełek.


Koszt wykonania: ok. 12-13 zł

Dziś dzień fastfoodów więc zapraszam na orientalną Shaorme

Kolejnym daniem jakie chciałbym wam dzisiaj zaprezentować jest danie orientalne pt. Shaorma. Zastosuje tutaj swoją  mieszankę przypraw która nada potrawie niepowtarzalnego smaku z nutą krajów orientu. Do dania podamy prostą surówkę z kapusty pekińskiej, pomidora i zielonego ogórka polaną prostym czosnkowym winegretem. Zaczynajmy:



Składniki:
  • 70 dkg - karkówki wieprzowej
  • 20 dkg - pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone


Mieszanka przypraw:
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5  łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki łagodnej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki bazyli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,25 łyżeczki imbiru


Surówka:
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • Duży ząbek czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso dziele na plastry o grubości około 1 cm, każdy z plastrów kroje na małe kawałeczki, przyprawiam podaną mieszanką i dolewam 3 łyżki oleju, mięso dokładnie mieszam z przyprawami i odstawiam do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowuję surówkę, wszystkie warzywa drobno kroje i polewam sosem przygotowanym z soku cytrynowego, posiekanego czosnku, oliwy, soli i pieprzu a następnie mieszam i odkładam w chłodne miejsce. Gdy mięso się już zamarynuje smażę je na patelni na złoto brązowy kolor, w tym samym czasie na drugiej patelni lub w rondlu przesmażam na szybko pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę i cebulę (ok 5 min)  i całość dodaje do mięsa. Shaorme podaje z uprzednio przygotowaną surówką i frytkami. Można jeszcze podać do tego sos czosnkowy ale to już w miarę upodobań. Smacznego !

Ilość: 2 duże porcję albo 3 średnie
Koszt wykonania: ok. 19-20 zł

Przedstawiam wam mój ulubiony przepis ostatnimi czasy - Hamburgery

Dzisiaj podam przepis na pyszne soczyste hamburgery z własnoręcznie mieloną i przyprawioną aromatyczną wołowiną, chrupiącą bułką i smakiem tym przypominającym nieco mcdonalda aczkolwiek dużo zdrowsze i bardziej wartościowe niż  te kupione u króla fastfoodu. Zaczynajmy więc:



Składniki:

  • 80 dkg - chudej wołowiny b/k
  • 2 ząbki czosnku
  • Kapka oleju
  • Sól, pieprz
  • 4 - bułki sezamowe
  • 1 - pomidor
  • 2 - ogórki kiszone
  • 1 - cebula
  • 4 - plasterki sera najlepiej tłustego
  • 4 - duże liście sałaty
  • Ostry ketchup, musztarda


Przygotowanie:
Wołowinę mielimy na dość grubo, przyprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i dolewamy troszkę oleju. Mięso tak spreparowane odstawiamy na godzinę do lodówki. Bułki sezamowe przekrawamy na pół każdą połowę smarujemy ketchupem i musztardą układamy liście sałaty, cebule pokrojoną w krążki i plasterki ogórka kiszonego. Mięso wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego duże cienkie krążki hamburgerowe po czym solimy z każdej strony i układamy na grillu. Hamburgery pieczemy z każdej strony ok 6 minut, są wtedy pyszne i dobrze wypieczone. Kotlety układamy na wcześniej przygotowanej bułce a na nie kładziemy po plasterku sera i pomidora i przykrywamy górną częścią bułki. Proszę bardzo mamy pyszne hamburgery domowej roboty o niebo lepsze niż te z MD. Smacznego !

Ilość: 4 hamburgery
Koszt wykonania: ok 20-22 zł

wtorek, 21 grudnia 2010

Prosty wieczorny deserek słodko-ostry "Lucyfer czekoladowy"

Witam, wieczorną porą postanowiłem umilić sobie życie czymś słodkim ale z charakterem. Do tego celu wybrałem gorzką czekoladę i chilli. Jest to coraz bardziej doceniana fuzja składników, która swoim smakiem potrafi rozsadzić kubki smakowe nie jednego delikwenta. tak więc zapraszam do wspólnego kucharzenia:

Składniki:

  • 1 -opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 -czekolady gorzkie
  • 2 -łyżeczki płatków chilli (ja używam Habanero)
  • 1 -łyżeczka cukru pudru
  • 1 -żółtko jajka




Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki a następnie przełożyć do metalowej miseczki którą należy włożyć do garnka z gorącą wodą (tzw kąpiel wodna) aby czekolada się rozpuściła. Gdy tak się stanie dodajemy chilli i cukier i chwile jeszcze podgrzewamy. W międzyczasie kroje ciasto na 6 kwadratów z czego każdy na 2 trójkąty, na każdy z trójkątów nakładam naszą masę i zawijam jak rogalika. Każdego rogalika smaruje z wierzchu rozbełtanym żółtkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 do 20 min. Rogaliki są przepyszne gdy są ciepłe ale również gdy postoją 2-3 godz niczego im nie brakuje. Smacznego !!!

Ilość: ok 20 zależne od marki ciasta (czyt. rozmiarów)
Koszt wykonania: ok 14-15 zł

Oooo ... Dzisiaj lecimy na tłusto - Biała kiełbasa po łódzku

Kolejnym daniem które dzisiaj przyrządzimy będzie biała kiełbasa po łódzku mojego własnego przepisu.
Jest dość czasochłonna do zrobienia i trzeba trochę czasu i umiejętności przeznaczyć aby wszystko wyszło tak jak to sobie zaplanowaliśmy. Weźmy się więc do pracy:

Będzie nam potrzebna maszynka do mielenia mięsa i duża miska



Składniki:

  • 8 kg - dość chudej wieprzowiny kl. II
  • 1 kg - łopatki wieprzowej b/k
  • 1 kg - słoniny
  • 0,25 l - wódki
  • 0,75 l - wody
  • czosnek, jałowiec, natka pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
  • jelita wieprzowe ok 15 m


Przygotowanie:
Dzień przed naszym przedsięwzięciem należy pokroić mięsa i słoninę na nie za drobne kawałki i przełożyć do dużej miski razem z przyprawami sól, pieprz, jałowiec, natka, czosnek i tymianek.
Gdy mięso się już zamarynuje(24 godziny) mielimy je maszynką na grubym oczku a następnie dodajemy wodę i wódkę i dokładnie wyrabiamy powstałą masę. Na maszynkę nakładamy przystawkę do robienia kiełbasy, na nią zakładamy uprzednio oczyszczone jelita i napychamy naszą masę mięsną w jelita wieprzowe zakręcając je co
30 cm aby powstały kiełbasy. Tak przygotowane wędliny parzymy w gorącej wodzie ok 80 -90 stopni przez 30 min pamiętajmy jednak żeby nie doprowadzić wody do wżenia. uparzone kiełbasy wieszamy  na suszarce zrobionej z kijka aby odciekły z wody. Smacznego !!!

A po łódzku dlatego ze mam zwyczaj masę mięsną bić pięściami aby się lepiej wyrobiła, a wiadomo w łodzi biją :pp

Ilość: ok 10 kg tj. 20 - 22 pętka
Koszt wykonania: ok 100 - 120 zł

Dziś na obiad pyszne goloneczki...

Bez kości, bez skórki, uprzednio gotowane potem pieczone ... palce lizać. Z góry chciałbym zaznaczyć iż golonki muszą być małe (te przednie) i przede wszystkim świeże. Zaczynajmy więc:
Składniki: 

  • 3 małe golonki przednie
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,25 jasnego piwa
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy lub oleju


Przygotowanie: 
Golonki starannie umyć, oczyścić i wysuszyć, następnie bardzo ostrym nożem usunąć skórę i kość tak aby ostało się mięso i trochę tłuszczyku. Teraz należy golonkę gotować przez ok 30 min na wolnym ogniu w bulionie lub osolonej wodzie. Mięso wyjąć, przestudzić i zacząć marynować. Do miseczki wrzucam mięso, pokrojoną w pióra cebule, liść laurowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Wszystko dobrze przemieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie golonki pieczemy przekładając do naczynia żaroodpornego i zalewając piwem, pieczemy ją przez 1/2 godziny, podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Koszt wykonania: ok. 11-12 zł

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Z racji zbliżających się świąt: Pierogi wigilijne

Na wstępie słów kilka iż pierogi te nie są tradycyjną potrawą wigilijną a wariacją na jej temat. Do upichcenia tej potrawy zainspirowały mnie jednak tradycyjne składniki kuchni staropolskiej. Zaczynajmy więc:


Składniki:

  • Ciasto:
  • Kilogram dobrej przesianej przez sito maki
  • Ok. 0,5 -0,7 litra wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • Większa szczypta soli



  • Farsz:
  • 0,5 kg - kaszy gryczanej
  • 0,25 kg - twarogu
  • Kilka suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Na początku przygotowuje farsz, kasze gryczaną gotuje na miękko, grzyby namaczam przez 2 godziny w wodzie, pokrojoną cebulkę podsmażam na oleju lub oliwie. Wszystkie składniki miele w maszynce na jednolitą masę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawiam i biorę się za przygotowanie ciasta. Do miski wsypuje mąkę, sól, oliwę i dolewam wrzącej wody. Ciasto wyrabiam najpierw w misce a następnie przekładam na stolnice i wyrabiam rękoma. Ciasto na pierogi nie powinno być za twarde ani za miękkie więc w miarę potrzeby dodaje wody lub mąki aby konsystencja była odpowiednia. Ciasto dzielę na mniejsze części i rozwałkowuje na cieniutkie placki z których wykrawam okrągłe części, ja robię to kuflem od piwa ale można to zrobić każdym okrągłym przedmiotem którego rozmiar pasuje do wielkości pożądanych przez nas pierogów.

Farsz nakładam na przygotowane małe placuszki i zaklejam pierogi. Wystarczy wrzucić je do wrzątku na 3-4 minuty i stają się doskonałe. Pierogi polewam odrobiną oleju rzepakowego na zimno tłoczonego, są wtedy przepyszne i przypominają mi święta w rodzinnym domu.

Ilość: ok. 70 pierogów
Koszt wykonania: 15-16 zł

O oleju rzepakowym na zimno tłoczonym: Jest on wspaniałym uzupełnieniem potraw świątecznych ponieważ ma bardzo bogaty aromat i intrygujący smak. kupić go można przed świętami na każdym większym rynku lub jak ja to robię w internecie. Koszt to ok 10 zł na litr - warto spróbować.