piątek, 7 stycznia 2011

Przedstawiam wam dziś pyszne bułeczki z ciasta francuskiego z porem i tuńczykiem

Wczoraj spędziłem cały dzień na wsi u moich rodziców pilnując im psów, a wiadomo na wsi nuda więc wyszperałem co tam mieli w lodówce i oto powstały pyszne bułeczki z tuńczykiem i szpinakiem. Przetrwały one tylko kilkanaście minut bo były tak smaczne że nikt nie mógł się nim oprzeć. Zaczynajmy !



Składniki:

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 duże pory
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 05, masła w kostce
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 żółtko jajka
  • Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Każdą rolkę ciasta dzielę na 6 równych prostokątów. Pory kroje na pół i potem na cienki plasterki, rozpuszczam masło w rondlu i wrzucam tam pory, pokrojonego w kostkę pomidora i drobno posiekaną cebulkę a następnie wszystko podsmażam  ok. 5 minut po czym dolewam bulion i dusze następne 20 min. Po tym czasie zwiększam ogień i redukuje pozostałości płynu, na końcu wrzucam tuńczyka z puszki i podgrzewam jeszcze 3-4 min. Farsz studzę a następnie przekładam na przygotowane wcześniej prostokąty z ciasta francuskiego, składam ciastka z wierzchu smarując je rozbełtanym żółtkiem i  wkładam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Bułeczki najlepiej smakują gdy już wystygną. Smacznego !

Koszt wykonania: ok 12-14 zł

12 komentarzy: