Składniki:
- 70 dkg - karkówki wieprzowej
- 20 dkg - pieczarek
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
Mieszanka przypraw:
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki łagodnej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki bazyli
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,25 łyżeczki imbiru
Surówka:
- 1 duży zielony ogórek
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 2 pomidory średniej wielkości
- Duży ząbek czosnku
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso dziele na plastry o grubości około 1 cm, każdy z plastrów kroje na małe kawałeczki, przyprawiam podaną mieszanką i dolewam 3 łyżki oleju, mięso dokładnie mieszam z przyprawami i odstawiam do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowuję surówkę, wszystkie warzywa drobno kroje i polewam sosem przygotowanym z soku cytrynowego, posiekanego czosnku, oliwy, soli i pieprzu a następnie mieszam i odkładam w chłodne miejsce. Gdy mięso się już zamarynuje smażę je na patelni na złoto brązowy kolor, w tym samym czasie na drugiej patelni lub w rondlu przesmażam na szybko pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę i cebulę (ok 5 min) i całość dodaje do mięsa. Shaorme podaje z uprzednio przygotowaną surówką i frytkami. Można jeszcze podać do tego sos czosnkowy ale to już w miarę upodobań. Smacznego !
Ilość: 2 duże porcję albo 3 średnie
Koszt wykonania: ok. 19-20 zł
Masz typowo męski blog :) Mój facet byłby szczęśliwy widząc na stole chociaż połowę z przedstawianych propozycji ;D Oczywiście podsunę mu link do ciebie, niech cierpi i błaga o smakołyki :)Och!Dobrze,że kobiety mają dla siebie słodycze ;D No, ale żeby nie było ...nie jestem okrutna i takie danko wcielę w życie ;D
OdpowiedzUsuńWiesz bo facet lubi dobrze zjeść a szczerze sobie powiedzmy ze słodkościami to się nie da za bardzo :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń