Składniki:
Sos czosnkowy:
- 1 śmietana 12%
- 1 jogurt naturalny mały
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- Sól, pieprz
Sos czerwony (ostry):
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 2 łyżki pasty paprykowej
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Sól, pieprz
Sos miodowy:
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
Sos czosnkowy:
Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym po czym dodać koperek, sól, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze komponuje się z mięsami i sałatkami.
Sos czerwony:
Pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę, dodać resztę składników i jeszcze chwile zmiksować, przybrać można listkiem natki pietruszki. Sos ten świetnie pasuje do różnego rodzaju wędlin i serów.
Sos miodowy:
Musztardę połączyć z miodem, dodać cukier i sos sojowy. Odstawić na jakieś 30 min żeby wszystkie smaki się połączyły. Jest świetny do potraw z grilla albo chrupiących skrzydełek.
Koszt wykonania: ok. 12-13 zł
Józku, życzę powodzenia, wytrwałości i dużo zabawy w prowadzeniu bloga. Autorskie, nowe przepisy są zawsze ciekawe:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńCiekawe te sosy - 2-go i 3-go nie znałam, natomiast robię podobny do pierwszego, ale jogurt mieszam pół na pół z majonezem.
OdpowiedzUsuńFajnie dla odmiany popodpatrywać, co facet gotuje, bo większość blogów kulinarnych jest prowadzonych przez kobiety.