środa, 22 grudnia 2010

Trzech muszkieterów, czyli sosy do dań orientalnych i nie tylko ...

Przedstawię wam teraz trzy moje ulubione sosy które doskonale pasują do wszelkiego rodzaju shaormy, gyrosa, dań kuchni azjatyckiej jak i dań grillowych. Są to sosy które w bardzo łatwy sposób można przyrządzić ponieważ nie wymagają obróbki cieplnej. Zaczynajmy:

Składniki:

Sos czosnkowy:

  • 1 śmietana 12%
  • 1 jogurt naturalny mały
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • Sól, pieprz




Sos czerwony (ostry):

  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz




Sos miodowy:

  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego





Przygotowanie:


Sos czosnkowy: 
Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym po czym dodać koperek, sól, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze komponuje się z mięsami i sałatkami.

Sos czerwony:
Pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę, dodać resztę składników i jeszcze chwile zmiksować, przybrać można listkiem natki pietruszki. Sos ten świetnie pasuje do różnego rodzaju wędlin i serów.

Sos miodowy:
Musztardę połączyć z miodem, dodać cukier i sos sojowy. Odstawić na jakieś 30 min żeby wszystkie smaki się połączyły. Jest świetny do potraw z grilla albo chrupiących skrzydełek.


Koszt wykonania: ok. 12-13 zł

2 komentarze:

  1. Józku, życzę powodzenia, wytrwałości i dużo zabawy w prowadzeniu bloga. Autorskie, nowe przepisy są zawsze ciekawe:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe te sosy - 2-go i 3-go nie znałam, natomiast robię podobny do pierwszego, ale jogurt mieszam pół na pół z majonezem.

    Fajnie dla odmiany popodpatrywać, co facet gotuje, bo większość blogów kulinarnych jest prowadzonych przez kobiety.

    OdpowiedzUsuń