Składniki:
- 3 małe golonki przednie
- 2 cebule
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 0,25 jasnego piwa
- sól, pieprz
- odrobina oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Golonki starannie umyć, oczyścić i wysuszyć, następnie bardzo ostrym nożem usunąć skórę i kość tak aby ostało się mięso i trochę tłuszczyku. Teraz należy golonkę gotować przez ok 30 min na wolnym ogniu w bulionie lub osolonej wodzie. Mięso wyjąć, przestudzić i zacząć marynować. Do miseczki wrzucam mięso, pokrojoną w pióra cebule, liść laurowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Wszystko dobrze przemieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie golonki pieczemy przekładając do naczynia żaroodpornego i zalewając piwem, pieczemy ją przez 1/2 godziny, podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Smacznego
Koszt wykonania: ok. 11-12 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz