wtorek, 21 grudnia 2010

Dziś na obiad pyszne goloneczki...

Bez kości, bez skórki, uprzednio gotowane potem pieczone ... palce lizać. Z góry chciałbym zaznaczyć iż golonki muszą być małe (te przednie) i przede wszystkim świeże. Zaczynajmy więc:
Składniki: 

  • 3 małe golonki przednie
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,25 jasnego piwa
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy lub oleju


Przygotowanie: 
Golonki starannie umyć, oczyścić i wysuszyć, następnie bardzo ostrym nożem usunąć skórę i kość tak aby ostało się mięso i trochę tłuszczyku. Teraz należy golonkę gotować przez ok 30 min na wolnym ogniu w bulionie lub osolonej wodzie. Mięso wyjąć, przestudzić i zacząć marynować. Do miseczki wrzucam mięso, pokrojoną w pióra cebule, liść laurowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Wszystko dobrze przemieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie golonki pieczemy przekładając do naczynia żaroodpornego i zalewając piwem, pieczemy ją przez 1/2 godziny, podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Koszt wykonania: ok. 11-12 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz