wtorek, 21 grudnia 2010

Oooo ... Dzisiaj lecimy na tłusto - Biała kiełbasa po łódzku

Kolejnym daniem które dzisiaj przyrządzimy będzie biała kiełbasa po łódzku mojego własnego przepisu.
Jest dość czasochłonna do zrobienia i trzeba trochę czasu i umiejętności przeznaczyć aby wszystko wyszło tak jak to sobie zaplanowaliśmy. Weźmy się więc do pracy:

Będzie nam potrzebna maszynka do mielenia mięsa i duża miska



Składniki:

  • 8 kg - dość chudej wieprzowiny kl. II
  • 1 kg - łopatki wieprzowej b/k
  • 1 kg - słoniny
  • 0,25 l - wódki
  • 0,75 l - wody
  • czosnek, jałowiec, natka pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
  • jelita wieprzowe ok 15 m


Przygotowanie:
Dzień przed naszym przedsięwzięciem należy pokroić mięsa i słoninę na nie za drobne kawałki i przełożyć do dużej miski razem z przyprawami sól, pieprz, jałowiec, natka, czosnek i tymianek.
Gdy mięso się już zamarynuje(24 godziny) mielimy je maszynką na grubym oczku a następnie dodajemy wodę i wódkę i dokładnie wyrabiamy powstałą masę. Na maszynkę nakładamy przystawkę do robienia kiełbasy, na nią zakładamy uprzednio oczyszczone jelita i napychamy naszą masę mięsną w jelita wieprzowe zakręcając je co
30 cm aby powstały kiełbasy. Tak przygotowane wędliny parzymy w gorącej wodzie ok 80 -90 stopni przez 30 min pamiętajmy jednak żeby nie doprowadzić wody do wżenia. uparzone kiełbasy wieszamy  na suszarce zrobionej z kijka aby odciekły z wody. Smacznego !!!

A po łódzku dlatego ze mam zwyczaj masę mięsną bić pięściami aby się lepiej wyrobiła, a wiadomo w łodzi biją :pp

Ilość: ok 10 kg tj. 20 - 22 pętka
Koszt wykonania: ok 100 - 120 zł

3 komentarze:

  1. A dziękuje wszystkiego nauczyłem się od chłopka mojej babci Czesia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze mieć takiego nauczyciela.

    OdpowiedzUsuń