czwartek, 23 grudnia 2010

Koreański przysmak - Kimchi

Witam kolejnym daniem a raczej przystawką jest koreańskie kimchi, marynowana kapusta pekińska z przyprawami doskonała jako dodatek do mięs i tak naprawdę do wszystkiego. Koreańczycy jadają ją przy każdej okazji i zawsze mają jej zapas w swoich spiżarniach :) Zaczynajmy:



Składniki:

  • 3 główki kapusty pekińskiej
  • 0,5 szklanki soli
  • 1 opakowanie słodkiej papryki
  • 0,5 opakowania papryki ostrej
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Przygotowanie:
Każdą główkę kapusty przeciąć na cztery części a każdą z części w poprzek na 5 równych kawałków, następnie kapustę moczymy w solance (dodajemy 0,5 szklanki soli do wody, ilość taka by przykryła kapustę) przez około 8 do 12 godzin aby zmiękła. W następnej kolejności płuczemy kawałki kapusty wyjęte z wody i przekładamy do miski, tam dodajemy wszystkie przyprawy i kapustę przekładamy do słoików. Czas marynowania to ok 2 tygodnie, wtedy kimchi jest wspaniałe. Przystawka po prostu idealna. Smacznego !

Koszt wykonania: ok. 10-12 zł

3 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś sałatkę kimchi przyrządzoną przez kolegę, do której dodał startą rzepę. To warzywo daje koszmarny zapach. Z tego powodu zdecydowanie wolę kimchi tylko z kapusty pekińskiej. Będę musiała wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wiem bo pierwszą wersję zrobiłem właśnie z białą rzepą i była nie za przyjemna, a ta jest ok.
    Polecam szczególnie do dań rodem z azji - korea, chiny, wietnam nie koniecznie japonia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie marynowania, a kiszenia~!

    OdpowiedzUsuń