Składniki:
- 3 główki kapusty pekińskiej
- 0,5 szklanki soli
- 1 opakowanie słodkiej papryki
- 0,5 opakowania papryki ostrej
- 3 łyżeczki imbiru w proszku
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Przygotowanie:
Każdą główkę kapusty przeciąć na cztery części a każdą z części w poprzek na 5 równych kawałków, następnie kapustę moczymy w solance (dodajemy 0,5 szklanki soli do wody, ilość taka by przykryła kapustę) przez około 8 do 12 godzin aby zmiękła. W następnej kolejności płuczemy kawałki kapusty wyjęte z wody i przekładamy do miski, tam dodajemy wszystkie przyprawy i kapustę przekładamy do słoików. Czas marynowania to ok 2 tygodnie, wtedy kimchi jest wspaniałe. Przystawka po prostu idealna. Smacznego !
Koszt wykonania: ok. 10-12 zł
Jadłam kiedyś sałatkę kimchi przyrządzoną przez kolegę, do której dodał startą rzepę. To warzywo daje koszmarny zapach. Z tego powodu zdecydowanie wolę kimchi tylko z kapusty pekińskiej. Będę musiała wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJa wiem bo pierwszą wersję zrobiłem właśnie z białą rzepą i była nie za przyjemna, a ta jest ok.
OdpowiedzUsuńPolecam szczególnie do dań rodem z azji - korea, chiny, wietnam nie koniecznie japonia.
Nie marynowania, a kiszenia~!
OdpowiedzUsuń