środa, 22 grudnia 2010

Kurczak curry z warzywami w Indyjskim klimacie

Witam dzisiaj chciałbym wam zaproponować aromatycznego kurczaka w sosie curry, w tym przepisie zrezygnowałem z oklepanych piersi z kury na rzecz bardziej wyrazistych udek. Curry ma to do siebie ze tak naprawdę można je przyrządzić z każdego mięsa np. koziny, wołowiny, cielęciny oglądałem nawet kiedyś program kulinarny gdzie robili  curry z mięsa iguany którą uprzednio upolowano. No...ale nie idźmy tak daleko,
wybrałem drób dlatego ze jest bardzo łatwo dostępny jak i jego walory smakowe do najgorszych nie należą. Zaczynajmy więc przygotowania:



Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (podzielone czyli wyjdzie 8)
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • Puszka mleczka kokosowego 250 ml
  • Woda ok. 100 ml
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 nie za duża cebula
  • 1 puszka pędów bambusa albo selera


Żółty ryż curry:

  • 2-3 saszetki ryżu parboiled
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki soli


Przygotowanie:
Udka wstępnie obsmażamy na patelni z obu stron, we większym rondlu na łyżce oleju przesmażamy przez chwile pastę curry a następnie dolewamy wodę i mleczko kokosowe. Do rondla dodajemy kurczaka i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 15 min. Po tym czasie wrzucamy drobno pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze 10 min. Całość podajemy z żółtym ryżem który przyrządzamy dodając do wody 2 łyżeczki przyprawy curry dzięki której ryż nabierze koloru. Smacznego !

Koszt wykonania: ok. 16-17 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz