wybrałem drób dlatego ze jest bardzo łatwo dostępny jak i jego walory smakowe do najgorszych nie należą. Zaczynajmy więc przygotowania:
Składniki:
- 4 udka z kurczaka (podzielone czyli wyjdzie 8)
- 3 łyżeczki zielonej pasty curry
- Puszka mleczka kokosowego 250 ml
- Woda ok. 100 ml
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 nie za duża cebula
- 1 puszka pędów bambusa albo selera
Żółty ryż curry:
- 2-3 saszetki ryżu parboiled
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Udka wstępnie obsmażamy na patelni z obu stron, we większym rondlu na łyżce oleju przesmażamy przez chwile pastę curry a następnie dolewamy wodę i mleczko kokosowe. Do rondla dodajemy kurczaka i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 15 min. Po tym czasie wrzucamy drobno pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze 10 min. Całość podajemy z żółtym ryżem który przyrządzamy dodając do wody 2 łyżeczki przyprawy curry dzięki której ryż nabierze koloru. Smacznego !
Koszt wykonania: ok. 16-17 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz