Składniki:
- 30 dkg boczku wędzonego
- 2 Papryki(1 zielona i 1 czerwona)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Boczek pokroić na małe kawałki tak samo jak paprykę i cebulę, mięso przesmażyć chwilkę na oleju lub smalcu po czym dodać warzywa i całą zawartość puszki pomidorów łącznie z zalewą. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut po czym dodać przeciśnięty przez praskę boczek, paprykę w proszku, sól, pieprz do smaku i gotować następne 20 minut. Celowo dodaję boczek zamiast kiełbasy wtedy całe danie ma posmak jakby dymu wędzarniczego co dodaje potrawie charakteru i charyzmy :) Jest to danie idealnie rozgrzewające i poprawiające za razem humor strudzonym wędrowcom :) Smacznego !
Koszt wykonania: ok.12-14 zł
To danie kojarzy mi się z latem , kiedy są świeże papryki i pomidory gruntowe i właśnie wtedy nachodzi mnie na ugotowanie go. Moja wersja leczo jest mega wypasiona, bo dodaję zarówno kiełbasę, jak i boczek, czasem też podsmażone mięso mielone a także bakłażana, cukinię i czerwoną fasolę. Oczywiście są w nim i podstawowe składniki czyli papryka, pomidory i cebula.
OdpowiedzUsuńHaniu ja nie lubie bakłażana dodawać poniewaz jest takim jjakby zapychaczem
OdpowiedzUsuńNo tak, zapomniałam, że to przepis faceta i jako facet wolisz bardziej konkretne składniki. Wszystko jest kwestią indywidualnego smaku - każdy robi wg własnych upodobań.
OdpowiedzUsuńOMG -to byl przeboj w latach 80tych! Leczo wystepowalo glownie w wersji z kielbasa a jak w sklepach byla kompletna kicha to z parowkami! Wspomnienia... ;) A tak powaznie - dobre leczo nie jest zle! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :) przeprowadzki
OdpowiedzUsuń