wtorek, 28 grudnia 2010

Pyszne, aromatyczne i bajecznie rozpływające się w ustach suszone pomidory.

Chciałbym wam przedstawić mój przepis na wspaniałe suszone pomidory rodem ze słonecznych Włoch. Suszone pomidory są przystawką doskonale pasującą do wędlin, serów a i także świetnie sprawdzają się solo z dobrym pieczywem. Zaczynajmy !



Składniki:  

  • 10 dużych mięsistych pomidorów
  • 0,5 litra oleju
  • 0,5 litra oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • Suszone oregano
  • Suszona bazylia
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:
Pomidory przecinam na pół i wyjmuje z nich nasiona i wodniste części, każdą połówkę solę i posypuję pieprzem po czym rozkładam na blasze na której uprzednio rozkładam pergamin. Tak przygotowane pomidory wkładam do piekarnika i suszę ok. 2,5 godziny w temperaturze 80-90 stopni C. Gdy pomidory są już ususzone wkładam je warstwami do słoika, tj. (warstwa pomidorów, rozgnieciony czosnek, oregano, bazylia, warstwa pomidorów) aż do zapełnienia słoika. Następnie zalewam wszystko mieszaniną oleju i oliwy, zakręcam słoik i kładę do góry dnem. Pomidory są gotowe po 4 dniach ale najlepiej smakują po ok. 10 dniach. Smacznego !

Koszt wykonania: ok. 21-23 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz