wtorek, 28 grudnia 2010

Przepyszne pierogi z wędzonym łososiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Wykwintne pierogi z łososiem, danie które z powodzeniem możemy zaserwować na imprezie a ono przyniesie nam kunszt i poklask wśród znajomych. Iście bankietowee danie główne lub przystawka której nie powstydziłby się nawet mistrz kuchennych pejzarzy. Zaczynajmy !



Składniki:

Farsz:

  • 500 gram wędzonego łososia
  • 20 gram oliwek (najlepiej 10g zielonych i 10g czarnych)
  • 2 suszone pomidory tj. 4 połówki
  • 400 gram twarożku śmietankowego (ja używam twarożek firmy JOGO)
  • 1 zółtko jajka
  • Sól, pieprz 


Ciasto:

  • Kilogram dobrej przesianej przez sito maki
  • Ok. 0,5 -0,7 litra wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • Większa szczypta soli



Przygotowanie:
Łososia, oliwki i pomidory bardzo drobno posiekać i dodać do twarożku pomieszanego z żółtkiem. Wszystko dobrze wymieszać aby smaki się ze sobą połączyły, mase odstawić pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Z racji tego że podawałem już przepis na cisto, teraz go przypomnę: "Do miski wsypuje mąkę, sól, oliwę i dolewam wrzącej wody. Ciasto wyrabiam najpierw w misce a następnie przekładam na stolnice i wyrabiam rękoma. Ciasto na pierogi nie powinno być za twarde ani za miękkie więc w miarę potrzeby dodaje wody lub mąki aby konsystencja była odpowiednia. Ciasto dzielę na mniejsze części i rozwałkowuje na cieniutkie placki z których wykrawam okrągłe części, ja robię to kuflem od piwa ale można to zrobić każdym okrągłym przedmiotem którego rozmiar pasuje do wielkości pożądanych przez nas pierogów.Farsz nakładam na przygotowane małe placuszki i zaklejam pierogi. Wystarczy wrzucić je do wrzątku na 3-4 minuty i stają się doskonałe." Smak tak przygotowanych pierogów jest bardzo wyszukany i jestem pewien że przypadnie on do gustu wszystkim tym którzy poszukują nowych doznań i inspiracji kulinarnych. Smacznego !

Koszt wykonania: ok 30-35 zł (danie drogie aczkolwiek warte przyrządzenia)

Obraz z winiary.pl
Przepis własny,sprawdzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz