wtorek, 28 grudnia 2010

Witam Was po krótkiej przerwie świątecznej, dziś chciałbym zaprezentować pierwszą propozycję dań sylwestrowych.

Przez okres Świąt Bożego Narodzenia zastanawiałem się co podam na sylwestra. W tym celu spotkałem się z moim kumplem który również lubi od czasu do czasu coś upichcić i przygotowaliśmy wstępne menu, które w tym momencie wam przedstawię. Zaczynajmy:

Składniki:






Panierowane paski z kurczaka podane z ostrym sosem: 

  • Duża podwójna pierś z kurczaka
  • Szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka 
  • Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka


Na sos:

  • 4 łyżki ketchupu ostrego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz, pieprz kajeński



Pałeczki warzywne podane z dipem śmietanowym

  • 2 papryki, czerwona i żółta
  • Seler naciowy
  • Opakowanie pomidorków koktajlowych
  • Pół kapusty pekińskiej
  • Ogórek zielony
  • 2 marchewki

Dip śmietanowy:

  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
  • Odrobina suszonego kopru
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy a cienkie podłużne paski, płatki kukurydziane rozgniatamy na bardzo drobno i mieszamy razem z bułką tartą, następnie paski przyprawiamy i zanurzamy w rozbełtanym jajku po czym obtaczamy w naszej mieszance. Tak przygotowane piersi smażymy na oleju na złoto brązowy kolor. Co do dipów, po prostu mieszamy podane składniki. Wszystkie warzywa do maczania w dipie śmietanowym , myjemy a następnie kroimy na dość cienkie paseczki tak aby było nam łatwo zanurzać je w sosie. Smacznego ! 


Koszt wykonania: ok. 25 zł

2 komentarze: