Składniki:
- 1 kg wieprzowiny od szynki
- 25 dkg boczku
- 3 ziemniaki
- 3 papryki czerwone
- 3 Cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Wieprzowine kroję w kawałki wielkości ok. 1x1x1 cm, boczek kroj w małe kawałki, następnie obieram ziemniaki i dziele każdy z nich na 6 części, paprykę kroję w paski a cebulę w krązki. Mięso podsmażam w większym rondlu na odrobinie oleju tak aby się zezłociło, następnie dodaje ziemniaki,paprykę,cebulę i paprykę w proszku i zalewam wodą tak aby przykryla mięso plus 2 cm w górę. Całość duszę na wolnym ogniu przez ok 2 godziny na końcu dodając majeranek i sól do smaku i zagęszczam śmietaną. Danie bardzo treściwe, dające ogrom energii i rozgrzewające w zimne dni. Smaczenego !
Koszt przygotowania: ok.20-22 zł
fajny przepis, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmaxrekl