wtorek, 21 grudnia 2010

Prosty wieczorny deserek słodko-ostry "Lucyfer czekoladowy"

Witam, wieczorną porą postanowiłem umilić sobie życie czymś słodkim ale z charakterem. Do tego celu wybrałem gorzką czekoladę i chilli. Jest to coraz bardziej doceniana fuzja składników, która swoim smakiem potrafi rozsadzić kubki smakowe nie jednego delikwenta. tak więc zapraszam do wspólnego kucharzenia:

Składniki:

  • 1 -opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 -czekolady gorzkie
  • 2 -łyżeczki płatków chilli (ja używam Habanero)
  • 1 -łyżeczka cukru pudru
  • 1 -żółtko jajka




Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki a następnie przełożyć do metalowej miseczki którą należy włożyć do garnka z gorącą wodą (tzw kąpiel wodna) aby czekolada się rozpuściła. Gdy tak się stanie dodajemy chilli i cukier i chwile jeszcze podgrzewamy. W międzyczasie kroje ciasto na 6 kwadratów z czego każdy na 2 trójkąty, na każdy z trójkątów nakładam naszą masę i zawijam jak rogalika. Każdego rogalika smaruje z wierzchu rozbełtanym żółtkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 do 20 min. Rogaliki są przepyszne gdy są ciepłe ale również gdy postoją 2-3 godz niczego im nie brakuje. Smacznego !!!

Ilość: ok 20 zależne od marki ciasta (czyt. rozmiarów)
Koszt wykonania: ok 14-15 zł

1 komentarz:

  1. Ciekawa propozycja i fajny pomysł, aby podawać koszt wykonania dania.

    OdpowiedzUsuń