Składniki:
- 1 -opakowanie ciasta francuskiego
- 2 -czekolady gorzkie
- 2 -łyżeczki płatków chilli (ja używam Habanero)
- 1 -łyżeczka cukru pudru
- 1 -żółtko jajka
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki a następnie przełożyć do metalowej miseczki którą należy włożyć do garnka z gorącą wodą (tzw kąpiel wodna) aby czekolada się rozpuściła. Gdy tak się stanie dodajemy chilli i cukier i chwile jeszcze podgrzewamy. W międzyczasie kroje ciasto na 6 kwadratów z czego każdy na 2 trójkąty, na każdy z trójkątów nakładam naszą masę i zawijam jak rogalika. Każdego rogalika smaruje z wierzchu rozbełtanym żółtkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 do 20 min. Rogaliki są przepyszne gdy są ciepłe ale również gdy postoją 2-3 godz niczego im nie brakuje. Smacznego !!!
Ilość: ok 20 zależne od marki ciasta (czyt. rozmiarów)
Koszt wykonania: ok 14-15 zł
Ciekawa propozycja i fajny pomysł, aby podawać koszt wykonania dania.
OdpowiedzUsuń