Składniki:
- 80 dkg - chudej wołowiny b/k
- 2 ząbki czosnku
- Kapka oleju
- Sól, pieprz
- 4 - bułki sezamowe
- 1 - pomidor
- 2 - ogórki kiszone
- 1 - cebula
- 4 - plasterki sera najlepiej tłustego
- 4 - duże liście sałaty
- Ostry ketchup, musztarda
Przygotowanie:
Wołowinę mielimy na dość grubo, przyprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i dolewamy troszkę oleju. Mięso tak spreparowane odstawiamy na godzinę do lodówki. Bułki sezamowe przekrawamy na pół każdą połowę smarujemy ketchupem i musztardą układamy liście sałaty, cebule pokrojoną w krążki i plasterki ogórka kiszonego. Mięso wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego duże cienkie krążki hamburgerowe po czym solimy z każdej strony i układamy na grillu. Hamburgery pieczemy z każdej strony ok 6 minut, są wtedy pyszne i dobrze wypieczone. Kotlety układamy na wcześniej przygotowanej bułce a na nie kładziemy po plasterku sera i pomidora i przykrywamy górną częścią bułki. Proszę bardzo mamy pyszne hamburgery domowej roboty o niebo lepsze niż te z MD. Smacznego !
Ilość: 4 hamburgery
Koszt wykonania: ok 20-22 zł
Fajny przepis, uwielbiam domowe burgery!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam