środa, 22 grudnia 2010

Przedstawiam wam mój ulubiony przepis ostatnimi czasy - Hamburgery

Dzisiaj podam przepis na pyszne soczyste hamburgery z własnoręcznie mieloną i przyprawioną aromatyczną wołowiną, chrupiącą bułką i smakiem tym przypominającym nieco mcdonalda aczkolwiek dużo zdrowsze i bardziej wartościowe niż  te kupione u króla fastfoodu. Zaczynajmy więc:



Składniki:

  • 80 dkg - chudej wołowiny b/k
  • 2 ząbki czosnku
  • Kapka oleju
  • Sól, pieprz
  • 4 - bułki sezamowe
  • 1 - pomidor
  • 2 - ogórki kiszone
  • 1 - cebula
  • 4 - plasterki sera najlepiej tłustego
  • 4 - duże liście sałaty
  • Ostry ketchup, musztarda


Przygotowanie:
Wołowinę mielimy na dość grubo, przyprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i dolewamy troszkę oleju. Mięso tak spreparowane odstawiamy na godzinę do lodówki. Bułki sezamowe przekrawamy na pół każdą połowę smarujemy ketchupem i musztardą układamy liście sałaty, cebule pokrojoną w krążki i plasterki ogórka kiszonego. Mięso wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego duże cienkie krążki hamburgerowe po czym solimy z każdej strony i układamy na grillu. Hamburgery pieczemy z każdej strony ok 6 minut, są wtedy pyszne i dobrze wypieczone. Kotlety układamy na wcześniej przygotowanej bułce a na nie kładziemy po plasterku sera i pomidora i przykrywamy górną częścią bułki. Proszę bardzo mamy pyszne hamburgery domowej roboty o niebo lepsze niż te z MD. Smacznego !

Ilość: 4 hamburgery
Koszt wykonania: ok 20-22 zł

1 komentarz: