Składniki:
- 10 dużych mięsistych pomidorów
- 0,5 litra oleju
- 0,5 litra oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- Suszone oregano
- Suszona bazylia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory przecinam na pół i wyjmuje z nich nasiona i wodniste części, każdą połówkę solę i posypuję pieprzem po czym rozkładam na blasze na której uprzednio rozkładam pergamin. Tak przygotowane pomidory wkładam do piekarnika i suszę ok. 2,5 godziny w temperaturze 80-90 stopni C. Gdy pomidory są już ususzone wkładam je warstwami do słoika, tj. (warstwa pomidorów, rozgnieciony czosnek, oregano, bazylia, warstwa pomidorów) aż do zapełnienia słoika. Następnie zalewam wszystko mieszaniną oleju i oliwy, zakręcam słoik i kładę do góry dnem. Pomidory są gotowe po 4 dniach ale najlepiej smakują po ok. 10 dniach. Smacznego !
Koszt wykonania: ok. 21-23 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz