Składniki:
Panierowane paski z kurczaka podane z ostrym sosem:
- Duża podwójna pierś z kurczaka
- Szklanka płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Na sos:
- 4 łyżki ketchupu ostrego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz, pieprz kajeński
Pałeczki warzywne podane z dipem śmietanowym
- 2 papryki, czerwona i żółta
- Seler naciowy
- Opakowanie pomidorków koktajlowych
- Pół kapusty pekińskiej
- Ogórek zielony
- 2 marchewki
Dip śmietanowy:
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
- Odrobina suszonego kopru
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy a cienkie podłużne paski, płatki kukurydziane rozgniatamy na bardzo drobno i mieszamy razem z bułką tartą, następnie paski przyprawiamy i zanurzamy w rozbełtanym jajku po czym obtaczamy w naszej mieszance. Tak przygotowane piersi smażymy na oleju na złoto brązowy kolor. Co do dipów, po prostu mieszamy podane składniki. Wszystkie warzywa do maczania w dipie śmietanowym , myjemy a następnie kroimy na dość cienkie paseczki tak aby było nam łatwo zanurzać je w sosie. Smacznego !
Koszt wykonania: ok. 25 zł
Józku, robisz konkurencję KFC :-))
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, koniecznie muszę go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńzakatekradosci