środa, 22 grudnia 2010

Trzech muszkieterów, czyli sosy do dań orientalnych i nie tylko ...

Przedstawię wam teraz trzy moje ulubione sosy które doskonale pasują do wszelkiego rodzaju shaormy, gyrosa, dań kuchni azjatyckiej jak i dań grillowych. Są to sosy które w bardzo łatwy sposób można przyrządzić ponieważ nie wymagają obróbki cieplnej. Zaczynajmy:

Składniki:

Sos czosnkowy:

  • 1 śmietana 12%
  • 1 jogurt naturalny mały
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • Sól, pieprz




Sos czerwony (ostry):

  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz




Sos miodowy:

  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego





Przygotowanie:


Sos czosnkowy: 
Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym po czym dodać koperek, sól, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze komponuje się z mięsami i sałatkami.

Sos czerwony:
Pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę, dodać resztę składników i jeszcze chwile zmiksować, przybrać można listkiem natki pietruszki. Sos ten świetnie pasuje do różnego rodzaju wędlin i serów.

Sos miodowy:
Musztardę połączyć z miodem, dodać cukier i sos sojowy. Odstawić na jakieś 30 min żeby wszystkie smaki się połączyły. Jest świetny do potraw z grilla albo chrupiących skrzydełek.


Koszt wykonania: ok. 12-13 zł

Dziś dzień fastfoodów więc zapraszam na orientalną Shaorme

Kolejnym daniem jakie chciałbym wam dzisiaj zaprezentować jest danie orientalne pt. Shaorma. Zastosuje tutaj swoją  mieszankę przypraw która nada potrawie niepowtarzalnego smaku z nutą krajów orientu. Do dania podamy prostą surówkę z kapusty pekińskiej, pomidora i zielonego ogórka polaną prostym czosnkowym winegretem. Zaczynajmy:



Składniki:
  • 70 dkg - karkówki wieprzowej
  • 20 dkg - pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone


Mieszanka przypraw:
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5  łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki łagodnej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki bazyli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,25 łyżeczki imbiru


Surówka:
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • Duży ząbek czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso dziele na plastry o grubości około 1 cm, każdy z plastrów kroje na małe kawałeczki, przyprawiam podaną mieszanką i dolewam 3 łyżki oleju, mięso dokładnie mieszam z przyprawami i odstawiam do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowuję surówkę, wszystkie warzywa drobno kroje i polewam sosem przygotowanym z soku cytrynowego, posiekanego czosnku, oliwy, soli i pieprzu a następnie mieszam i odkładam w chłodne miejsce. Gdy mięso się już zamarynuje smażę je na patelni na złoto brązowy kolor, w tym samym czasie na drugiej patelni lub w rondlu przesmażam na szybko pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę i cebulę (ok 5 min)  i całość dodaje do mięsa. Shaorme podaje z uprzednio przygotowaną surówką i frytkami. Można jeszcze podać do tego sos czosnkowy ale to już w miarę upodobań. Smacznego !

Ilość: 2 duże porcję albo 3 średnie
Koszt wykonania: ok. 19-20 zł

Przedstawiam wam mój ulubiony przepis ostatnimi czasy - Hamburgery

Dzisiaj podam przepis na pyszne soczyste hamburgery z własnoręcznie mieloną i przyprawioną aromatyczną wołowiną, chrupiącą bułką i smakiem tym przypominającym nieco mcdonalda aczkolwiek dużo zdrowsze i bardziej wartościowe niż  te kupione u króla fastfoodu. Zaczynajmy więc:



Składniki:

  • 80 dkg - chudej wołowiny b/k
  • 2 ząbki czosnku
  • Kapka oleju
  • Sól, pieprz
  • 4 - bułki sezamowe
  • 1 - pomidor
  • 2 - ogórki kiszone
  • 1 - cebula
  • 4 - plasterki sera najlepiej tłustego
  • 4 - duże liście sałaty
  • Ostry ketchup, musztarda


Przygotowanie:
Wołowinę mielimy na dość grubo, przyprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i dolewamy troszkę oleju. Mięso tak spreparowane odstawiamy na godzinę do lodówki. Bułki sezamowe przekrawamy na pół każdą połowę smarujemy ketchupem i musztardą układamy liście sałaty, cebule pokrojoną w krążki i plasterki ogórka kiszonego. Mięso wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego duże cienkie krążki hamburgerowe po czym solimy z każdej strony i układamy na grillu. Hamburgery pieczemy z każdej strony ok 6 minut, są wtedy pyszne i dobrze wypieczone. Kotlety układamy na wcześniej przygotowanej bułce a na nie kładziemy po plasterku sera i pomidora i przykrywamy górną częścią bułki. Proszę bardzo mamy pyszne hamburgery domowej roboty o niebo lepsze niż te z MD. Smacznego !

Ilość: 4 hamburgery
Koszt wykonania: ok 20-22 zł

wtorek, 21 grudnia 2010

Prosty wieczorny deserek słodko-ostry "Lucyfer czekoladowy"

Witam, wieczorną porą postanowiłem umilić sobie życie czymś słodkim ale z charakterem. Do tego celu wybrałem gorzką czekoladę i chilli. Jest to coraz bardziej doceniana fuzja składników, która swoim smakiem potrafi rozsadzić kubki smakowe nie jednego delikwenta. tak więc zapraszam do wspólnego kucharzenia:

Składniki:

  • 1 -opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 -czekolady gorzkie
  • 2 -łyżeczki płatków chilli (ja używam Habanero)
  • 1 -łyżeczka cukru pudru
  • 1 -żółtko jajka




Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki a następnie przełożyć do metalowej miseczki którą należy włożyć do garnka z gorącą wodą (tzw kąpiel wodna) aby czekolada się rozpuściła. Gdy tak się stanie dodajemy chilli i cukier i chwile jeszcze podgrzewamy. W międzyczasie kroje ciasto na 6 kwadratów z czego każdy na 2 trójkąty, na każdy z trójkątów nakładam naszą masę i zawijam jak rogalika. Każdego rogalika smaruje z wierzchu rozbełtanym żółtkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 do 20 min. Rogaliki są przepyszne gdy są ciepłe ale również gdy postoją 2-3 godz niczego im nie brakuje. Smacznego !!!

Ilość: ok 20 zależne od marki ciasta (czyt. rozmiarów)
Koszt wykonania: ok 14-15 zł

Oooo ... Dzisiaj lecimy na tłusto - Biała kiełbasa po łódzku

Kolejnym daniem które dzisiaj przyrządzimy będzie biała kiełbasa po łódzku mojego własnego przepisu.
Jest dość czasochłonna do zrobienia i trzeba trochę czasu i umiejętności przeznaczyć aby wszystko wyszło tak jak to sobie zaplanowaliśmy. Weźmy się więc do pracy:

Będzie nam potrzebna maszynka do mielenia mięsa i duża miska



Składniki:

  • 8 kg - dość chudej wieprzowiny kl. II
  • 1 kg - łopatki wieprzowej b/k
  • 1 kg - słoniny
  • 0,25 l - wódki
  • 0,75 l - wody
  • czosnek, jałowiec, natka pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
  • jelita wieprzowe ok 15 m


Przygotowanie:
Dzień przed naszym przedsięwzięciem należy pokroić mięsa i słoninę na nie za drobne kawałki i przełożyć do dużej miski razem z przyprawami sól, pieprz, jałowiec, natka, czosnek i tymianek.
Gdy mięso się już zamarynuje(24 godziny) mielimy je maszynką na grubym oczku a następnie dodajemy wodę i wódkę i dokładnie wyrabiamy powstałą masę. Na maszynkę nakładamy przystawkę do robienia kiełbasy, na nią zakładamy uprzednio oczyszczone jelita i napychamy naszą masę mięsną w jelita wieprzowe zakręcając je co
30 cm aby powstały kiełbasy. Tak przygotowane wędliny parzymy w gorącej wodzie ok 80 -90 stopni przez 30 min pamiętajmy jednak żeby nie doprowadzić wody do wżenia. uparzone kiełbasy wieszamy  na suszarce zrobionej z kijka aby odciekły z wody. Smacznego !!!

A po łódzku dlatego ze mam zwyczaj masę mięsną bić pięściami aby się lepiej wyrobiła, a wiadomo w łodzi biją :pp

Ilość: ok 10 kg tj. 20 - 22 pętka
Koszt wykonania: ok 100 - 120 zł

Dziś na obiad pyszne goloneczki...

Bez kości, bez skórki, uprzednio gotowane potem pieczone ... palce lizać. Z góry chciałbym zaznaczyć iż golonki muszą być małe (te przednie) i przede wszystkim świeże. Zaczynajmy więc:
Składniki: 

  • 3 małe golonki przednie
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,25 jasnego piwa
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy lub oleju


Przygotowanie: 
Golonki starannie umyć, oczyścić i wysuszyć, następnie bardzo ostrym nożem usunąć skórę i kość tak aby ostało się mięso i trochę tłuszczyku. Teraz należy golonkę gotować przez ok 30 min na wolnym ogniu w bulionie lub osolonej wodzie. Mięso wyjąć, przestudzić i zacząć marynować. Do miseczki wrzucam mięso, pokrojoną w pióra cebule, liść laurowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Wszystko dobrze przemieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie golonki pieczemy przekładając do naczynia żaroodpornego i zalewając piwem, pieczemy ją przez 1/2 godziny, podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Koszt wykonania: ok. 11-12 zł

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Z racji zbliżających się świąt: Pierogi wigilijne

Na wstępie słów kilka iż pierogi te nie są tradycyjną potrawą wigilijną a wariacją na jej temat. Do upichcenia tej potrawy zainspirowały mnie jednak tradycyjne składniki kuchni staropolskiej. Zaczynajmy więc:


Składniki:

  • Ciasto:
  • Kilogram dobrej przesianej przez sito maki
  • Ok. 0,5 -0,7 litra wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • Większa szczypta soli



  • Farsz:
  • 0,5 kg - kaszy gryczanej
  • 0,25 kg - twarogu
  • Kilka suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Na początku przygotowuje farsz, kasze gryczaną gotuje na miękko, grzyby namaczam przez 2 godziny w wodzie, pokrojoną cebulkę podsmażam na oleju lub oliwie. Wszystkie składniki miele w maszynce na jednolitą masę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawiam i biorę się za przygotowanie ciasta. Do miski wsypuje mąkę, sól, oliwę i dolewam wrzącej wody. Ciasto wyrabiam najpierw w misce a następnie przekładam na stolnice i wyrabiam rękoma. Ciasto na pierogi nie powinno być za twarde ani za miękkie więc w miarę potrzeby dodaje wody lub mąki aby konsystencja była odpowiednia. Ciasto dzielę na mniejsze części i rozwałkowuje na cieniutkie placki z których wykrawam okrągłe części, ja robię to kuflem od piwa ale można to zrobić każdym okrągłym przedmiotem którego rozmiar pasuje do wielkości pożądanych przez nas pierogów.

Farsz nakładam na przygotowane małe placuszki i zaklejam pierogi. Wystarczy wrzucić je do wrzątku na 3-4 minuty i stają się doskonałe. Pierogi polewam odrobiną oleju rzepakowego na zimno tłoczonego, są wtedy przepyszne i przypominają mi święta w rodzinnym domu.

Ilość: ok. 70 pierogów
Koszt wykonania: 15-16 zł

O oleju rzepakowym na zimno tłoczonym: Jest on wspaniałym uzupełnieniem potraw świątecznych ponieważ ma bardzo bogaty aromat i intrygujący smak. kupić go można przed świętami na każdym większym rynku lub jak ja to robię w internecie. Koszt to ok 10 zł na litr - warto spróbować.